5 tips för en fjärilsvänlig trädgård

Har du sett årets första fjäril än? Vi upplever alltid det som ett speciellt ögonblick, tecknet på att våren verkligen har börjat. Vill du ha fler fjärilar i trädgården? Gör din trädgård fjärilsvänlig med dessa steg.

Steg 1: Plantera nektarrika växter
Fjärilar livnär sig på nektar, en söt substans som finns i blommor. Alla blommor innehåller inte samma mängd nektar. Så plantera några bra för en fjärilsvänlig trädgård
nektarväxter, som Winterhei (blomningsperioden i mars), snöbollen (blomningsperioden i april), lavendel (blomningsperioden juni – juli) och naturligtvis fjärilsbusken (blomningen i juli – augusti). Och visste du att murgrönas blommor ger bra nektar på hösten?

Fjärilar på lavendel i trädgården
Steg 2: Ge mat åt larverna
Larver är oumbärliga i en fjärilsvänlig trädgård. De är bara väldigt kräsna och som bara ett fåtal typer av växter, värdväxterna. Exempel på värdväxter inkluderar nasturtiums och andra crucifers, klöver, murgröna, nässlor och malva.

Steg 3: Plantera växter för fjärilar på en solig plats
Fjärilar behöver värme från solen för att flyga. De letar därför efter de soligaste platserna i trädgården. Plantera därför nektarrika växter i solen. Och ge soliga platser utanför vinden, där fjärilarna kan värma sig skönt.

Steg 4: Ge variation
Fjärilar älskar variation och variation. De orienterar sig med hjälp av växterna i en trädgård, precis som vi till exempel känner igen byggnader. Se därför till att växterna varierar i höjd i din trädgård, så att fjärilar kan hitta rätt.

fjärilar-trädgård-lepona
Steg 5: Städa inte för mycket 😉
Som trädgårdsmästare kan vi givetvis inte lämna städningen och underhållet av trädgården, men fjärilar har inget emot om man lämnar bleka blommor och växter lite längre. De hittar skydd mellan växterna mot regn och kyla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *